JUNGacademie Nederland    
Opleiding tot Jungian Analyst volgens C.G. Jung

Tjeu van den Berk - Rode boek en Synchroniciteit

Vrijdag 30 april 2021

14:00 - 18:00 uur

Entree: € 65, studenten JAN 50

Locatie: Brouwersgracht 270A, Amsterdam 

Geef je hier op mail naar info@jungacademie.nl

Op de avond van 12 december 1913 zat Jung achter zijn bureau en liet zich ‘vallen’. Hij kwam in een grot terecht waarin water stroomde. Er dreef een lijk voorbij en vlak daarachter een reusachtige zwarte scarabee. Het is de oerscène uit het Rode Boek.
In de zomer van 1920 droomt een patiënte dat Jung haar een gouden scarabee ten geschenke geeft, en op het moment dat zij hem die droom vertelt, komt er letterlijk een scarabee de kamer invliegen.
Voor beiden is het ‘verschijnen van de scarabee’ in hun leven een buitengewoon helend, genezend moment geweest. Voor Jung was het ook nog een eyeopener voor wat hij later synchroniciteitsverschijnselen zal gaan noemen.
Voor ons is het aangenaam verrassend dat we sinds vorig jaar weten dat de patiënte een buitengewoon begaafde Nederlandse jonge vouw uit Bloemendaal blijkt te zijn: Maggy Quarles van Ufford, 25 jaar oud.
Op deze middag wisselen de volgende thema’s elkaar af: de scarabee-lijn in het Rode Boek, de karakteristieken van een synchroniciteitservaring en de jungse eigenaardigheden van overdracht-tegenoverdracht in een therapie. Jung leerde, zo lijkt het, net zoveel van haar als zij van hem.  

Tjeu van den Berk (1938) is een Nederlands theoloog. Centraal in zijn werk staan het 'numineuze', het heilige, de mystiek, inwijding, symbolisme, het onbewuste en de relatie tussen religie, kunst en dieptepsychologie. Van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Al in zijn studietijd werd hem duidelijk dat zijn wereldbeeld overeenkwam met dat van Rudolf Otto. Dit blijkt ook uit de boeken Het Heilige van Otto en Het Numineuze van Van den Berk. Hij was als universitair docent verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Hij was bestuurslid van de C.G. Jung Vereniging Nederland. Tjeu geeft lezingen door het hele land en is een begaafd spreker. Boeken van zijn hand zijn onder andere: ‘Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie’, ‘het numineuze’, ‘In de ban van Jung’ en ‘Papageno & Papagena’.

AGENDA


HOME
 
E-mailen
Bellen