JUNGacademie Nederland    
Opleiding tot Jungian Analyst volgens C.G. Jung

    JUNGacademie   Colleges   

Zondag  04 oktober 2020 

12:00 - 16:00 uur

Entree: 50 euro/JAN studenten: 35 euro

Locatie: Brouwersgracht 270A, Amsterdam 

De Alchemie in die Zauberflöte

door Tjeu van den Berk

Die Zauberflöte, de laatste opera van Mozart, heeft vanaf de première in 1791 tot nu toe de gemoederen sterk bezig gehouden. Heeft de muziek van meet af aan tienduizenden weten te ontroeren, over de strekking van het verhaal bleef men fundamenteel verdeeld. Tjeu van den Berk heeft een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de ontsluiering van het libretto. Volgens Van den Berk beeldt de opera de mystieke inwijding van de menselijke ziel uit met behulp van alchemistische symbolen.
Mozart was vrijmetselaar in Wenen op het einde van de achttiende eeuw. De vrijmetselarij werd toen sterk beïnvloed door de alchemie. Voor de vrijmetselaar Mozart en zijn logebroeders betrof het hier een spiritualiteit waarin de duistere en lichtende krachten in een mens een huwelijk dienden aan te gaan.
Het is bekend hoezeer ook Jung geïnspireerd was door de alchemistische levensbeschouwing. Het was voor van den Berk zeer verhelderend te merken dat zowel de Weense vrijmetselaars als Jung geïnspireerd waren door Paracelsus, de grote hermetische wijze uit de 16de eeuw. Het hielp hem bij zijn ontsluiering van Mozarts Toverfluit. 
Tijdens het college zal inzicht gegeven worden gegeven in de verschillende levensbeschouwelijke dimensies van de opera en zal gewezen worden op de nog steeds actuele relevantie van de alchemistische spiritualiteit. Dit zal gepaard gaan met uitgebreid kijken en luisteren naar fragmenten uit de opera.


Tjeu van den Berk (1938) is een Nederlands theoloog. Centraal in zijn werk staan het 'numineuze', het heilige, de mystiek, inwijding, symbolisme, het onbewuste en de relatie tussen religie, kunst en dieptepsychologie. Van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Al in zijn studietijd werd hem duidelijk dat zijn wereldbeeld overeenkwam met dat van Rudolf Otto. Dit blijkt ook uit de boeken Het Heilige van Otto en Het numineuze van Van den Berk. Hij was als universitair docent verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Hij was bestuurslid van de C.G. Jung Vereniging Nederland. Tjeu geeft lezingen door het hele land en is een begaafd spreker. Boeken van zijn hand zijn o.a. Die Zauberflöte een alchemistische allegorie, In de ban van Jung en Papageno & Papagena. 

Je kan je hier aanmelden voor dit college of mail naar info@jungacademie.nl 
E-mailen
Bellen