JUNGacademie Nederland    
Opleiding tot Dieptetherapeut volgens C.G. Jung                           

Butoh de dans naar individuatie

Workshop door Bouchra Arbaoui

Vrijdag avond 15 februari van 18:00 - 20:00 uur
Zaterdag 16 februari van 11:00 tot 17:00 uur
Zondag 17 februari van 11 tot 17:00 uur

Prijs: 220, (voor studenten 170)

Locatie: Brouwersgracht 270A - 1013 HG Amsterdam


Vanuit JUNGacademie Nederland stimuleren we om datgene wat Jung heeft beschreven niet alleen rationeel te begrijpen, maar vooral ook te beleven. Beleving via het lichaam is de meest intense vorm van begrijpen. De Butoh dans is zo’n lichamelijke manier van beleven.

Voor hen die de Butoh dans aan den lijve wil ondervinden geeft Bouchra Arbaoui half februari een workshop van een avond en twee dagen.
Butoh is een ‘avant garde’ dans die in de jaren vijftig in Japan ontstaan is als reactie tegen de dans zoals toen erkend. Butoh heeft sindsdien de danswereld drastisch beïnvloed. Het is lastig om Butoh te definiëren: het is iets dat je ervaart! De kern van Butoh is het zoeken naar een 'natuurlijke' beweging die uiteindelijk leidt naar wat Jung het ‘Zelf' heeft genoemd. Het maakt veel gebruik van zwart en wit, kleuren die volgens Jung aan de albedo- en nigredo fase zijn gekoppeld.
Een Butoh workshop bestaat meestal uit twee delen. Eerst de fase van ‘wit maken’. Je bereidt je lichaam en geest voor om open te gaan en je maakt je ego flexibel zodat je in de volgende fase aan de hand van imaginaties naar het onbewuste gaat. Hoe meer ervaring je hier in krijgt hoe dieper je kunt gaan. Soms is er een derde fase: hierin maak je een performance en leer je hoe je vanuit de transcendente functie (zie Jung) actief een deel van je onbewuste vorm kunt geven in beweging en soms ook in klank en woord.
Butoh is daardoor een poort naar individuatie die niet alleen maar op het lichaam focust maar ook het lichaam ontstijgt en tegelijk de integratie tussen lichaam en geest bevordert. Bouchra Arbaoui noemt het: “de dans van de ziel in het pad van individuatie”.

Bouchra Arbaoui is onderzoeker, schrijver en theatermaker.  “Ik onderzoek graag percepties over mezelf en de ander. In mijn methoden ben ik geïnspireerd door Butoh, fysiek acteren en Jungiaanse theorieën. Het lichaam in verbeelding zie ik als de sleutel naar een 'heilige' plaats waar we integer en heel zijn. Ik begeleid groepen en individuen in dit proces.” Aldus Bouchra.
Bouchra heeft een phd. In Sociale Wetenschappen en is op dit moment student aan de Jung Academie Nederland en aan het Somatic and Voice van Patricia Bardi.

Zie facebook: https://www.facebook.com/events/1251684398304435/
Aanmelden en vragen: Bouchrawork@gmail.com

 
E-mailen
Bellen