JUNGacademie Nederland    
Opleiding tot Jungian Analyst volgens C.G. Jung

Arno Roelofs

Arno Roelofs is oorspronkelijk traditioneel Chinees Acupuncturist en Herbalist. Daarnaast is hij Jungian Analyst . Hij is de schrijver van "De psychologie van Acupunctuur" (uitgeverij Ankh-Hermes). 

Arno Roelofs vertelt dat zijn interesse in de diepere lagen van de psyché van de mens altijd als een rode draad door zijn leven heeft gelopen. Ook zijn keuze voor de acupunctuur werd gemaakt op basis van deze belangstelling. 

"Vanaf mijn 14de las ik al boeken die te maken hadden met allerlei randgebieden, zoals reïncarnatie, leven na de dood, boeddhisme, esoterie, en ook astrologie. Op mijn 15de leidde dit tot het leren trekken van horoscopen. Als ik nu terugkijk was dit het eerste teken van mijn belangstelling voor de psychologie van de mens. Via de astrologie kwam ik via Karen Hamaker, waar ik toen de opleiding volgde, in aanraking met Jung. Vanaf die tijd ben ik veel van hem gaan lezen en heeft zijn visie altijd meegespeeld in mijn werk en leven.
Mijn belangstelling voor dromen was al veel eerder gewekt omdat het onbewuste me als kind al beroerde, door me veel te laten dromen. Ik vertelde deze dan aan mijn vriendjes en vriendinnetjes. In de puberteit begon ik ze ook op te schrijven en te volgen, dat was nog voor ik met Jung in aanraking kwam.
Op mijn 19de was ik er nog niet aan toe direct iets met de psyché van de mens te doen en voor de psychotherapie te kiezen. Toch zocht ik naar een mogelijkheid, die ik toen nog niet kon benoemen om iets met de psyché van de mens te doen. De alternatieve geneeswijzen en met name acupunctuur was mijn manier om zo praktisch mogelijk met de menselijke psyché te werken. Binnen de Chinese geneeskunde zijn psyché en lichaam namelijk niet gescheiden. Ik was me dat niet als zodanig bewust, maar nu terugkijkend zie ik een grote behoefte om de psyché van de mens en vooral de werking van het onbewuste te leren kennen.
Al die jaren las ik altijd boeken van Jung, over Jung en alles wat over het onbewuste handelde. De drang om er iets in de praktijk mee te doen, bracht mij er toe om midden 40 de therapie van Jung met mijn werk als acupuncturist te combineren.
Tegenwoordig zijn het niet alleen mijn eigen dromen die me fascineren, maar ook boeken, films, en de politieke en maatschappelijke veranderingen. Zij zijn manifestaties van ons collectief onbewuste, maar wat beelden ze uit? Wat zijn de onderliggende dromen van ons als mensheid, die de hedendaagse conflicten en beslommeringen oproepen?  
Jung heeft veel geschreven over zijn tijd, maar de ontwikkeling van de mens gaat door en we hebben vandaag de dag weer met hele andere problemen te maken. Voor mij is het een uitdaging om zijn visie te vertalen in de hedendaagse problematiek van de mens. Zodanig dat we het kunnen gebruiken op onze individuele weg; ons individuatieproces."

Arno Roelofs werkt momenteel zowel als Acupuncturist als Jungian Analyst . Indien nodig combineert hij beiden. Zijn visie over de Jungiaanse psychologie en de acupunctuur deelt hij met ons in zijn boek "De Psychologie van Acupunctuur". Daarnaast geeft hij workshops en lessen in de psychologische alchemie en is hoofddocent en medeoprichter van JUNGacademie Nederland.

 

 
E-mailen
Bellen