JUNGacademie Nederland    
Opleiding tot Jungian Analyst volgens C.G. Jung

    JUNGacademie   Colleges   

Lou Salome: een muze, of meer? 

Door: Tannie Willemstijn

Zondag 2 juni 2024 

12:00 - 16:00 uur

Entree: 65 euro/JAN studenten: 50 euro

Locatie: Brouwersgracht 270A, Amsterdam 

Geaccrediteerd door GRO/CATKoop hier uw Ticket


Verkoop tickets gaat via Go-tickets

Lou Andreas-Salome ( 1861-1937) werd alom bewonderd door de meest invloedrijke mannen van haar tijd. Ze was de eerste vrouw die bij Freud de psychoanalyse bestudeerde maar zelf nooit in therapie is geweest bij hem. Waar velen haar zullen associëren met Nietzsche middels het boek Nietzsches tranen-Yalom, geeft dit eigenlijk een onvolledig beeld van deze bijzondere, intelligente en begaafde vrouw.

Een diepgaande studie van Nietzsches filosofie en denkbeelden werden minutieus door haar opgetekend en doorgrond. Nietzsche pleit namelijk onder meer voor het doen oplossen van de strikte scheiding tussen het innerlijk mannelijk en innerlijk vrouwelijk. Tijdens haar studie bij Freud woonde Salome colleges bij waar cases veelal vanuit een mannelijke optiek werden beschouwd. Dagboekaantekeningen tonen hoe Salome zich daartoe verhield en haar eigen vrouwelijke inzichten toevoegde. Zo komen we opmerkelijke bespiegelingen tegen die welhaast vanuit een Jungiaans perspectief geschreven hadden kunnen worden. Lou Andreas Salome bleef tot het einde der dagen trouw aan Freud en werkt vele uiteenlopende denkbeelden uit, waar Freud mee instemt en soms implementeert in zijn theorie.

Voor de huidige tijd waar identiteitsvraagstukken vaak aan de orde zijn, biedt Salome verrassende inzichten. Er lijken geen taboe’s te bestaan, zolang het aanzet tot een dieper ervaren en dieper weten. Salome was daarmee niet alleen de eerste vrouwelijke psycho-analyticus , maar gaf ze vooral een duidelijk statement af tegen de vrouwenhaat in het Duitsland van begin 1900.

 

 

Tannie Willemstijn, Jungiaans Analytisch Therapeut, heeft na een lange carrière als klassiek zangeres het roer omgegooid.
Sinds 2016 heeft ze een florerende eigen praktijk in Almere waar ze zich met name richt op problematiek die op Jungiaanse en transpersoonlijke wijze kunnen worden benaderd.
In 2016 schreef ze boekje over kinderen met transpersoonlijke ervaringen en archetypische dromen bij een rouwproces.
Reeds eerder verzorgde ze een lezing over Sabina Spielrein bij de Jung Academie.
Haar persoonlijke voorkeuren gaan uit naar religie, filosofie en kunst.
Ze maakt deel uit van het bestuur van de C.G. Jung Vereniging Nederland en was voorheen voorzitter van de JVATN.


Verder info : www.de-innerlijke-stem.com

AGENDA

 


HOME

 

 
E-mailen
Bellen